Mamma
Min mamma skulle blivit 100 år annandag påsk, om hon levat.
Mina syskon och jag bestämde oss för att samla så många i vår familj som möjligt och fira påskafton tillsammans.
Alla har inte möjlighet men vi blir en del i alla fall.
Syrran bor i vårt föräldrahem, så naturligtvis ska vi samlas där.
Vi har delat på sysslorna till firandet.
Jag står för bakande, efterrätt och påskgodis.
Mamma och hennes syster hade hembageri under en del av sina liv. Det var under och efter krigsåren, så det var inte alldeles enkelt att få tag på ingredienser, men det löste sig oftast med kuponger och snälla bönder.
Jag har en tårtform på väggen i köket som stått i hembageriets ugn många gånger.
Den är väl använd och motsvarar en 20-bitars tårta idag.
Att baka efter mammas recept är inte helt enkelt, hon bakade ju mängder av samma sort samtidigt så recepten blir 200 st eller så, måtten var inte lika som nu, mjölet skiljer sig tex.
Med med åren har jag lärt mig att handskas med det och jag måste säga att jag lyckas alldeles utmärkt.
Idag har jag gjort mammas vienerbröd. Jag har inte exakt recept men doften var likadan som när man som liten kom hem från skolan och mamma bakat de läckra bröden.
Det ska vara rört florsocker på också, men det vänta tills vi ska äta dom på lördag.